Gruzińskie chaczapuri

Składniki:

100g jogurtu naturalnego

250-300g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

70g sera mozzarella

70g tłustego sera twarogowego

70g startego żółtego sera

sól

pieprz

pół łyżki masła

Przygotowanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę pszenną. Ciasto powinno przypominać w konsystencji ciasto drożdżowe. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej pół godziny.

Trzy gatunki sera zetrzyj na tarce i wymieszaj ze sobą. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj z tej masy kulkę.

Gdy ciasto odpocznie, uformuj z niego kulkę, a następnie lekko rozwałkuj. Na środku placka umieść kulkę z serów. Następnie brzegi ciasta sklej ze sobą tak, aby otaczało ono masę serową. Ważne jest, złączenia były bardzo dokładne. Tak zlepioną kulkę, rozgnieć delikatnie ręką. W ten sposób ser w środku rozprzestrzeni się dokładnie wewnątrz całego placka. Chaczapuri powinno mieć średnicę ok. 25-30 cm.

Rozgrzej patelnię. Ważne, aby miała ona dobrą, nieprzywieralną powłokę (np.teflonową lub ceramiczną). Gdy patelnia będzie porządnie nagrzana, wyłóż na nią wcześniej przygotowany placek. Piecz go około minuty z każdej strony (aż się zrumieni). Gotowy przełóż na talerz, a na wierzchu rozsmaruj miękkie masło.

Chaczapuri podaj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. pomidorami.

Smacznego!

Dodaj komentarz