Składniki:
100g jogurtu naturalnego
250-300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70g sera mozzarella
70g tłustego sera twarogowego
70g startego żółtego sera
sól
pieprz
pół łyżki masła
Przygotowanie:
Jogurt naturalny wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę pszenną. Ciasto powinno przypominać w konsystencji ciasto drożdżowe. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej pół godziny.
Trzy gatunki sera zetrzyj na tarce i wymieszaj ze sobą. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj z tej masy kulkę.
Gdy ciasto odpocznie, uformuj z niego kulkę, a następnie lekko rozwałkuj. Na środku placka umieść kulkę z serów. Następnie brzegi ciasta sklej ze sobą tak, aby otaczało ono masę serową. Ważne jest, złączenia były bardzo dokładne. Tak zlepioną kulkę, rozgnieć delikatnie ręką. W ten sposób ser w środku rozprzestrzeni się dokładnie wewnątrz całego placka. Chaczapuri powinno mieć średnicę ok. 25-30 cm.
Rozgrzej patelnię. Ważne, aby miała ona dobrą, nieprzywieralną powłokę (np.teflonową lub ceramiczną). Gdy patelnia będzie porządnie nagrzana, wyłóż na nią wcześniej przygotowany placek. Piecz go około minuty z każdej strony (aż się zrumieni). Gotowy przełóż na talerz, a na wierzchu rozsmaruj miękkie masło.
Chaczapuri podaj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. pomidorami.
Smacznego!