Kruche babeczki z nadzieniem z mrożonego jogurtu

Składniki:

70 g masła

1 jajko

180 g mąki

15 ml kwaśnej  śmietany

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

kilka kropli esencji waniliowej

80 g jeżyn

250 g borówek amerykańskich

6-7 łyżek jogurtu greckiego

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto kruche : masło posiekaj z mąką, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, kwaśną śmietaną. Ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Na stolnicę wysyp trochę mąki. Schłodzone ciasto rozwałkowuj na grubość około 2 mm. Filiżanką wytnij kółka o średnicy około 9 cm. Do pieczenia babeczek użyj blaszki do muffinek ( wyłóż ją papierem pociętym na cienkie paski ), ale możesz także użyć gotowych foremek lub silikonowej formy do muffin (nie trzeba jej wówczas wykładać papierem ). Musisz zadbać o to, żeby ciasto dokładnie przylegało do ścianek formy. Warto je także docisnąć widelcem umoczonym w mące ( wtedy ścianki nie powinny opaść). Spody nakłuj widelcem. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut (ciasto musi być złote). Kiedy babeczki się upieką, ostudź je na kratce.

W międzyczasie przygotuj jogurt : 6 lub 7 łyżek jogurtu greckiego wymieszaj dokładnie z łyżką miodu oraz paroma kroplami esencji waniliowej. Przelej go do naczynia, które jest odporne na zamrażanie i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.

Owoce umyj. Jeżyny przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do powstania musu. Włóż do lodówki.

Przygotuj babeczki : na spód każdej z babeczki ułóż po łyżeczce musu jeżynowego, na to po łyżeczce lub dwóch jogurtu. Na wierzchu ułóż borówki amerykańskie. Serwuj natychmiast, żeby jogurt się za bardzo nie ogrzał.

Smacznego!

Dodaj komentarz