Składniki:
175 g mąki pszennej
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
95 ml letniej wody
1 ząbek czosnku
4 pomidory
1 czerwona cebula
100 g sera feta
4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków świeżej bazylii
tymianek
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z letnią wodą. Woda nie może być za gorąca, w przeciwnym razie drożdże się sparzą. Do miski z rozczynem drożdżowym wsyp wcześniej przesianą mąkę, dolej oliwę i wsyp sól. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
Przygotuj sos : jogurt naturalny wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
Pomidory pokrój w cienkie plastry, a cebulę w pióra.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i podziel na dowolnej wielkości pizzerki. Każdą część posmaruj sosem z jogurtu, a na wierzchu ułóż pomidory i cebulę. Wierzch posyp pokruszonym serem feta i posiekaną bazylią.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 15 minut.
Smacznego!