Dietetyczne pizzerki

Składniki:

175 g mąki pszennej

15 g drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

95 ml letniej wody

1 ząbek czosnku

4  pomidory

1 czerwona cebula

100 g sera feta

4 łyżki jogurtu naturalnego

kilka listków świeżej bazylii

tymianek

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z letnią wodą. Woda nie może być za gorąca, w przeciwnym razie drożdże się sparzą. Do miski z rozczynem drożdżowym wsyp wcześniej przesianą mąkę, dolej  oliwę i wsyp sól. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.

Przygotuj sos : jogurt naturalny wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.

Pomidory pokrój w cienkie plastry, a cebulę w pióra.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i podziel na dowolnej wielkości pizzerki. Każdą część posmaruj sosem z jogurtu, a na wierzchu ułóż pomidory i cebulę. Wierzch posyp pokruszonym serem feta i posiekaną bazylią.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC  przez około 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz